Conectari si deconectari

Primesc o gramada de mail-uri care nu au alta menire decat sa-mi umple casuta degeaba, si pe care trebuie sa-mi dedic o ora cel putin, odata la cateva luni sa le sterg. La multe habar nu am cum am ajuns sa fiu abonata, iar la altele din ceva exces de zel m-am abonat singura, stiind de fapt ca nu voi ajunge sa le citesc newsletter-urile vreodata. Ar trebui sa fac odata curatenie si sa ma dezabonez de la ele…. dar zau ca nu-mi prea pot vizualiza o asemenea pornire curajoasa.

Ei bine, azi dimineata, verificand ca de obicei casuta, si ignorand total mail-urile care imi ofereau cine stie ce discount-uri si oferte senzationale…. observ cu coada ochiului, pentru ca initial am dat pe alt tab, dar am revenit sa mai verific daca vad bine. Era un mail de la HI 5 . Va mai aduceti aminte de perioada cu HI5-ul ? ati fost careva? Eu imi aduc aminte vag, ca ma uitam la ceva imagini a vreunui fost amor, prin facultate. Mi se pare ca a trecut o eternitate de atunci. Si alunecand asa pe panta amintirilor, mi-am adus aminte si de mIRC. Cum mergeam cu prietene pe la net cafe-uri sa vorbim cu lume. Ce ne mai hlizeam. Si erau niste formule de inceput, cand vorbeai cu cineva nou…. sa afli reciproc varsta, oras, culoarea parului, a ochilor, inaltime, etc. Chestii inofensive, nu mi-am dat niciodata intalnire cu cineva in real life, doar imi placea idea sa conversez cu oameni noi.

Si ma gandesc acum ca era o intreprindere destul de periculoasa… acum ca afli de tot felul de contexte si situatii posibilie. Mai si citisem ieri un articol a unei ziariste undercover, recrutata de un sirian, pe skype. Ea se dadea drept o adolescenta din Paris dornica sa adere la Isis. Puteti afla mai multe aici . Articolul e ingrijorator pentru ca sunt foarte multe tinere occidentale recrutate si e un fenomen ale carui cauze inca nu i se cunosc in totalitate.

Legand cele doua franturi de ganduri parca se deschide asa o prapastie intre vremea aceea si ceea ce traim acum. Si nu-s decat 10-15 ani intre ele.

La vremea respectiva nu erai bombardat de atatea informatii. Ceea ce era bine si rau in acelasi timp. Insa acum, poti dobandi fobii daca stai sa te gandesti la cate ar putea sa i se intample copilului tau daca ar intra in contact cu necunoscuti pe net.

Am vazut acu cateva saptamani un film foarte fain in sensul asta : Disconnect . E despre cum internetul a schimbat dramatic lumea, si ideea e prezentata printr-un colaj de povesti, fiecare relatand cate o versiune interesanta si care te pune serios pe ganduri. Vi-l recomand cu incredere. Si mi-a placut foarte mult si Men, Women & Children . Poate asta mi-a dat si mai mult de gandit, cu mama super obsedata sa-i verifice absolut fiecare conversatie online a fiicei sale.

Chiar nu stiu cum au reusit parintii mei, ce tehnica au folosit, sa imi dea suficienta intelepciune sa nu depasesc astfel de limite.  De fapt cred ca stiu. Au avut incredere in mine, m-au tratat ca pe un om rational, nu mi-au interzis prea multe lucruri si m-au incurajat sa fiu libera. Oare eu voi putea fi la fel? Acum?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s