Sarbatori de mult uitate

De la an la an simt din ce in ce mai putin magia Sarbatorilor. Au devenit doar o ocazie de heirup obositor, heirup culinar, heirup turistic (aici includ orice calatorie/vizita ), heirup consumatorist si or mai fi cateva care nu-mi vin acum in minte.
Atat de tare s-a golit de continut, incat nici cand faci o incercare de a organiza altfel lucrurile, incat sa nu fi coplesit de aceste surplusuri, tot ai o senzatie de incomplet, insuficient, gol.
Cred ca totul se datoreaza unui vid de valori.
Ce-s Sarbatorile de fapt? Niste noduri in memoria colectiva, care ne cheama sa ne readucem aminte periodic de anumite momente din trecut.
Dar pentru fiecare din noi cred ca e o amintire pe care tot incerci sa o retraiesti din trecut, pe cand exista o atmosfera mirifica, plina de veselie si magie.
Cu siguranta si parintii nostri aveau dozele lor de heirup cu care se confruntau pentru a ne crea acea atmmosfera feerica de Craciun. Insa mai cred de asemenea ca diferenta dintre generatia noastra si a lor consta in faptul ca ei aveau inca puternice legaturi cu traditiile, care pe langa Sarbatoare , au rolul de a consolida si rememora acele valori despre care vorbeam.

Dar noi ?

De fapt care e problema pe care o ridic eu aici in aceasta postare extrem de serioasa si cu o tenta de lectie de istoria mentalitatilor. Putea-voi eu oare sa ii confer Irinei o lume magica, mirifica, o lume in care exista minuni? Ma refer bineneteles la ceva mai mult decat a-i pune cadouri sub brad. Vreau sa subliniez de asemenea, ca nu-s dintre acei parinti care spun copiilor din start ca nu exista Mos Craciun, minuni, magie si toate astea. Exista! Daca se poate, pentru o perioada cat mai lunga de timp. De ce? Pentru ca eu nu-s convinsa ca nu exista. Eu cred in minuni, in lucruri inexplicabile, in magie si in Mos Craciun!

Prea incercam noi sa dezvrajim lumea asta. Si prea ne lasam purtati de valul imaginilor cosmetizate. Ne complacem in comoditate, comoditatea de a nu mai primi colindatori, de a nu mai asculta colinde, de a nu mai cauta sensul lucrurilor. Ne commplacem si din cauza faptului ca e incomod sa admitem cat suntem de ignoranti si limitati.

E nevoie de putin efort e adevarat dar cred ca ne va face si pe noi mai buni si mai ancorati de esenta lucrurilor si mai putin trecatori prin lumea asta si asa destul de plina de cutii de carton (mai degraba de plastic de fapt).

Advertisements

One thought on “Sarbatori de mult uitate

  1. “Sărbătorile de iarnă” sărbătoresc Naşterea lui Iisus Hristos, aceasta e valoarea lor. Pentru cei mai multi însă, acest Nume nu mai rezonează cu nimic. Cred că oamenii sinceri, ca tine, vor descoperi până la final sensurile din viaţa lor 🙂
    Cu drag,
    Didi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s